Aan de Bouwelsesteenweg in Nijlen staan sinds kort meerdere gele bekendmakingsaffiches langs de baan. Het gaat om een aanvraag voor het vellen van ’85 hinderlijke en gevaarlijke bomen’. Groen Nijlen is samen met vele Nijlenaars niet akkoord dat deze majestueuze bomen moeten verdwijnen en dient een bezwaarschrift in.

Op gemeenteraad

Na navraag op de gemeenteraad van 10 januari blijkt het, zoals we reeds vreesden, te gaan om de grote, oude eiken langs de N13 die zo typerend zijn voor de Bouwelsesteenweg”, zegt Lien Du Four van Groen Nijlen.

Verder op dezelfde baan zijn in het najaar de bomen al gekapt voor de aanleg van een nieuw fietspad tussen Grobbendonk en Herentals. “Vermits het fietspad in Nijlen er al enkele jaren ligt en de bomen toen niet voor hinder zorgden, kunnen we niet begrijpen waarom ze nu wel weg zouden moeten.”

“Door ziekte of rotting kan een boom gevaarlijk zijn. Hij kan omvallen of grote takken verliezen op de baan, het nabijgelegen fietspad of de huizen rondom. Dit kan vastgesteld worden door een deskundige. Een rapport hierover is er niet,” vervolgt het Nijlense gemeenteraadslid. “De dode takken zijn reeds bij gesnoeid waardoor de bomen er terug enkele tientallen jaren tegen kunnen.”

Bezwaarschrift

In haar bezwaarschrift benadrukt Groen Nijlen eveneens dat deze 85 bomen juist heel nuttig zijn in plaats van hinderlijk en gevaarlijk. Oude bomen zetten aanzienlijk meer CO2 om in zuurstof dan jonge exemplaren, waardoor ze een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving rondom de drukke N13.

Daarnaast zijn ze ook heel waardevol voor de inwoners van Nijlen. Deze prachtige exemplaren maken al decennia lang deel uit van het kenmerkende beeld van de Bouwelsesteenweg wanneer je Nijlen binnen rijdt, komende vanuit Grobbendonk.

Het zou een gemis zijn voor de gemeente moesten deze bomen geveld worden.

Betrokken omwonenden kunnen nog bezwaarschriften indienen tot en met 17 januari 2017.

foto: de zieke bomen werden eerder al gesnoeid (foto archief)